Bucharest Diary

Saturday, April 16, 2005

Harold Pinter - O reflectie despre razboiul din golf

American football

(A Reflection upon the Gulf War)

"Hallelullah!
It works.
We blew the shit out of them.

We blew the shit right back up their own ass
And out their fucking ears.

It works.
We blew the shit out of them.
They suffocated in their own shit!

Hallelullah.
Praise the Lord for all good things.

We blew them into fucking shit.
They are eating it.

Praise the Lord for all good things.

We blew their balls into shards of dust,
Into shards of fucking dust.

We did it.

Now I want you to come over here and kiss me on the mouth."

Friday, April 15, 2005

Patriotism European?

Ciudat lucru: In America am inteles ca sunt european.
Nu Roman, Ungur, Neamt, Tigan, Bulgar, Francez, Spaniol.
European.

Pentru americani suntem toti europeni, indiferent de tara. Felul asta de a privi lucrurile te surprinde la inceput sau te revolta.
Mai tirziu insa cind intilnesti un rus si te asezi cu el la masa si la un pahar de votca te simti de parca ti-ar fi venit rude de acasa. La fel cand stai de vorba cu niste scotieni despre fotbal (soccer, te corecteaza amicii nord-americani), politica sau literatura.
Ceva va leaga. Parca respirati cu totii acelasi aer chiar acolo departe.
Greu de explicat daca nu ai trait-o.

Lichelism

Fortele speciale de interventie ale pentagonului sint conduse de generalul-locotenent Wiliam Boykin care numeste armata americana "Casa Domnului" si pe insurgentii Irakieni "agentii lui Satana" . El i-a prevenit pe musulmani: "Dumnezeul meu e mai mare ca al vostru care e doar un idol". Omul acela va conduce detasamente de cruciati moderni ca sa faca ordine in lumea musulmana. Operatiile fortelor speciale sint asa de secrete ca nici CIA nu stie nimic.

Se stiu astfel de lucruri in Romania? Nu.
Stirile despre conducerea SUA seamana cu cele despre Ceausescu din copilaria mea. Festiviste, pup-in-curiste. Chiar cei ce ne conduc se comporta ca niste stabuleti de sectie locala de militie care asteapta ordin de la "sefu" din minister. Se poart deci ca cele mai abjecte si mai de rahat lichele.

La noi nimeni nu discuta in nici un fel alianta cu Statele Unite. E bine, nu e bine? Cat de departe vrem sa mergem alaturi de ei? Am mers in Irak. Vom merge in Iran? In Siria? In Corea de Nord? In Cuba? in Venezuela? Pornim cruciada contra musulmanilor alaturi de americani? Cat de departe putem merge alaturi de ei? E cu adevarat razboiul nostru?
Vom indrazni vreodata sa le zicem: Nu! Aici nu va urmam!
Vom indrazni vreodata sa spunem: Dincolo de aceasta limita nu trecem!

Sa n-aud de lupta cu "teroristii". Orice fiinta ganditoare stie ca asta-i un epitet imflamatoriu pentru tampiti (de genul "golanilor" lui Ilici-Iliescu). Horia, Closca si Crisan au fost etichetati mai rau de-asa. Si asta n-a impiedicat pe romanii de pretutindeni sa ii celebreze ca eroi si martiri ai neamului romanesc de mai bine de 10 generatii.

SUA poate sa greseasca vreodata? Nu s-ar zice privind pe canalele romanesti.
Majoritatea locuitorilor celor 6 continente ii considera deja pe americani cel mai mare pericol pentru pacea ca si pentru echilibrul economic si ecologic al planetei. Sunt din ce in ce mai multi aceia carora le plac americanii, le plac filmele si muzica americana dar nu iubesc politica externa a americii (nici cei care ii urau pe sovietici nu erau contra lui Dostoievsky).

In timpul scandalului legat de curtea internationala de justitie Nastase a declarat ca certurile intre Americani si Vestul Europei sunt asemeni certurilor intre mama si tata la care copiii nu participa. Micutul Adrian nu si-a pus nici o clipa intrebarea (si nici noua putere nu a facut-o) - ce se intimpla daca mama si tata ajung la divort? Ce facem noi, ai mici?
Vom sustine Europa sau America? Vom merge la razboi alaturi de americani sau de europeni? Vom participa la crearea unei armate europene in citiva ani sau vom ramine atasati americii si/sau fortelor Nato? Sigur ca nu s-a ajuns inca acolo. Inca nu.

I-am asteptat 50 de ani, se spune... Acum ei sunt marea putere hegemonica a lumi. Ei sunt mari, noi sintem mici. Noi trebuie sa plecam capul. Ca sa supravietuim. Ca sa traim mai bine.
Ca sa ne bucuram de cola, hamburgher si filme cu omor.

Eurocentrism

Am citit zilele astea ca Europa Unita - Statele Unite Europene - cea mai mare putere economica, financiara si (in 10-15 ani daca vrea) militara a timpului nostru (ce America? Sunteti cu ochii in trecut!) - Ziceam Europa - are asa o natalitate mica ca in 50-70 de ani o sa fim jumatate din citi sintem.
Parca m-as privi pe mine in oglinda. Singur, egoist, super-lucid, super-timpit: fara copii, fara nimic. Daca mori, mori si gata.
Asa suntem toti europenii: plini de luciditatea noastra, plini de vinovatii. Nu sintem noi responsabili pentru toate relele lumii asteia? Vai de capul nostru!

Suntem slabi, stravezii, transparenti. Parca ne cerem scuze ca existam.
Unde ne e optimismul?
Unde ne e aroganta, vitalitatea?
Revolta?
Furia?
Nebunia?
Dintre oamenii acestui pamint suntem cei mai apropiati de o societate cu adevarat buna. Dar risipim inca pentru nimic resursele imense de care dispunem!
Putem face orice. Putem depasi orice piedica. Putem sa ajungem oriunde in univers, putem sa vindecam cele mai grele epidemii, putem vindeca batrinetea, prelungi viata.
Si am putea incet, incet, sa depasim umanul. Ce fericire!

"Canisul Divei"

Mi-a placut cartea scriitorului german Helmut Krausser (contemporan). Fictiune usoara, placuta. Interesanta obsesia personajului pentru Maria Callas. Asta m-a facut sa caut muzica cantaretei si s-o ascult (sunt de doua ori cistigat). Iata un citat despre Callas:
" - Maria fusese o adolescenta grasa, deloc atragatoare, umflata - sunt constient de asta, nu cumva sa credeti ca as vrea sa o transfigurez, dimpotriva, tocmai asta ma atrage la ea - trauma ratustii urate care inca se ma intrezareste prin lebada. Ceva uman, rezistent la idealizari - altfel nu m-ar fi atras. O femeie care a fost fluierata, scuipata, pusa la zid de critici si numita vrajitoare, un Cagliostro feminin care voia sa vanda rahat drept aur - toate acesea au existat, toate acestea sunt necesare, icoana nu devii decat dupa ce au urinat toti pe tine."

Thursday, April 14, 2005

Rosetti


Rosetti
Posted by: zolmat11.
A view of Bucharest from my balcony. At night.

Taxe ascunse sau pretul prostiei

zetblog

Azi am cumparat o masina. Eveniment. Sigur la noi in tara se plateste intii masina si o poti ridica dupa citeva zile sau citeva saptamini. Asta e ciudat. Dar asa e la noi, trebuie sa fi rabdator, nu?
Mai e o chestie meschina si iritanta. Pretul e in euro dar nu ai voie sa platesti decit in lei. Deci guvernul meu ma obliga sa pierd aproximativ 1,25% din valoarea masini doar ca sa schimb niste bani.
Daca rata la banca nationala e de 36.000 lei/ euro voi plati unei banci 36.500 lei/euro. Pierd 500 lei pe euro. La 20.000 de euro asta inseamna 10 milioane de lei - suma deloc neglijabila platita unei banci (in cazul meu chiar o banca straina) care nu ofera nici un serviciu. Daca ai economiile in euro sau daca ai adunat banii lucrind in strainatate vei plati aceasta suma de doua ori: o data ca sa schimbi euro in lei si o data inapoi in euro.
Aceasta taxa de 1-3% platita bancilor (mai mare decit vama in unele cazuri) e un abuz.
Poate pare un rasfat. Nu e.
"Coruptia romaneasca" de care tot auzim in presa se refera de multe ori la acei 2 euro pe care ii dai unui functionar ca sa grabeasca lucrurile. O condamnam tare de tot ca si pe vremea lui Ceausescu cu inscriptiile de gen: "nu primim bacsis". De ce nu? Pe de alta parte cand sunt obligat sa dau 150-300 de euro pentru nimic (ca in cazul de mai sus) asta se numeste "comision". Si contra genului astuia de necinste n-o sa-i auzi nici pe francezi, nici pe americani, nici pe austrieci pornindu-se. Coruptia care e in folosul multinationalelor vestice e buna. Are si alt nume: "comision" sau "taxa" sau "spread".
Oare cand o sa priceapa ai nostri ca noua sclavie e de natura financiara? Nu mai ocupi ca pe vremuri, nu mai ceri bir - ceri taxa, comision, dobanda, dividend, spread...Sau tiparesti moneda fara acoperire cum fac americanii cu dolarul.
Iar noi ne vindem inca bancile ca asa zice IMF-ul ca e bine! Bine pentru cine?
De ce o tara cum e Canada are lege ca nici o companie straina nu are voie sa detina mai mlt decit 5% dintr-o banca canadiana? Sunt timpiti canadienii? Eu cred ca dimpotriva.

Monday, April 11, 2005

Nea Paul 043


Nea Paul 043
Posted by: zolmat11.


Asta e Nea Paul, unchiul mamei. Fratele bunicii.
Un oltean gen Nea Marin (Amza Pellea). Un personaj epic. E unul din acei oameni care captiveaza prin calitati imense ce compenseaza orice defect. Datorita lui si a altor cativa ma simt asa bine in tara asta.

Saturday, April 09, 2005

Arghezi

E poetul roman care imi place cel mai mult.
Am in fata mea un volum pe care nu l-am vazut niciodata in anii de scoala: "Litanii". Poeziile "Duhovniceasca" sau "Ma uit" mi se par cele mai frumoase poezii pe care le- am citit vreodata in orice limba.

Alta poezie: "O zi":

"Ziua de ieri s-a tinut dupa mine, crezind,
Ca un ciine flamind,
Ca e legata cu ceva, cu vre o curea,
Cu vre o fringhie, de viata mea -
Si la o raspintie cu statui
S-a intors, vazind ca nu-i.

S-a pierdut neputincioasa si pribeaga
Dupa ce vremea intreaga
Ma urmat, pas cu pas, pina azi
La amiazi.

Cine si-a pierdut o zi cit o viata
S-o caute repede. Se innopteaza. Se lasa ceata."

Iata alte citeva versuri:

"Pacat? Un singur pacat: uciderea omului cu mina omului razbunator si hot. Toate celelalte sint viata si stirbire de viata."

"Pentru ce, Doamne, atita cruzime si atita macel in gradina ta frumoasa?
Unul mai viu ma pindeste intotdeauna, ca sa ma ucida: ca sint eu floare, pasare sau alta faptura mare si mica. Toti sintem bolnavi de sfirsit, si toti purtam in noi, ca niste cutii, numai imbucatura altora mai falcosi.
Este drept sa ne inghitim unii pe altii? O floare innabuseste alta floare: un om pe alt om ucide. Este drept? (...)"

"Ruga mea e gindul."

Americanofilie

Ma intreb cit de profunda sau de superficiala este legatura romanilor cu America. Filmele, muzica, fast-food-ul, tigarile, reclamele americane sint inghitite aici mai avid decit in alte parti. De ce?
Sa fie "visul american"? Ori satisfactia Est-Europeanului ca ne este in sfirsit ingaduit sa mestecam guma si sa fumam tigari marlboro?
Am vazut aceasta dragoste pentru America nu doar la tineret sau in marea masa ci si la mari intelectuali romani. De pilda Plesu era agasat de anti-americanismul celor din vestul europei. El sustine ca asta-i o moda superficiala si prosteasca in tarile din batrina Europa.

Am vazut America dinauntrul ei - timp de 7-8 ani. Am vazut-o si din afara (din Romania, din Franta, din Canada, din nou din Europa si Romania). Cred sincer ca aceasta tara este din ce in ce mai putin o tara a viselor si a drepturilor omului si din ce in ce mai mult o societate in care inmugureste un fascism care nu seamana cu cel al Germaniei lui Hitler, nici cu cel al Italiei lui Mussolini. E un fascism American - mai simpatic, mai religios (ca miscarea legionara de la noi), mai modern (sau post-modern?). Declinul democratiei in America se petrece incet - e greu pentru multi dinauntru sa simta schimbarea. Oamenii se familiarizeaza cu lucrurile pas cu pas cum ne obisnuiam noi cu "binele" lui Ceausescu. Pentru cel care lipseste o vreme (citeva luni e suficient) schimbarea in rau se vede cu ochiul liber. De fiecare data mai rau, mai rau.