Bucharest Diary

Monday, April 13, 2009

Avem o criza. Cum procedam?

Mesaj catre fanaticii justitiei, ai ecologiei, ai curateniei: A venit timpul vostru!

Ne asteapta multi, multi ani de criza. Am avut "crestere" bazata pe imobiliar, speculatii, credite, consum. Nu numai noi (noi suntem incepatori la jocul asta) mai toata Europa, America, Asia - mai toata lumea.
Cred ca inapoi in raiul consumerist nu se mai poate. Politicieni din intreaga lume incearca - nu se poate. Foarte bine.
Intrebare e atunci: cum s-ar putea reforma sistemul existent care nu merge, fara sa ajungem inapoi la pe mana comunistilor sau fascistilor.

Cateva sugestii:
1/Energia de stat sau in firme prea mici ca sa dicteze preturile.
2/Bancile la fel. Mici si foarte controlate de BNR. Lege anti-camata stil canadian.
3/Desfintate televiziunile unor moguli-politicieni gen Antena-Voiculescu. Monopolurile de presa care numesc si schimba lideri in 7 tari deodata de genul Fox-ului lui Murdoch interzise prin lege.
4/Marii grosisti - metro, carrefour, cora...- controlati si amendati pentru fixarea preturilor, specula. Magazinele mici (care nu au puterea sa dicteze preturile nici catre producator nici catre cumparator) incurajate.
5/Toate mega corporatiile (romanesti sau straine) - desfiintate (rupte in bucatele) sau taxate spre extinctie. Incurajate firmele mici si mijloci.
6/Oricine polueaza sau distruge natura amendat sau taxat la maximum.
7/Trenuri rapide. TGV-uri. La dracu cu autostrazile. Nu scremem de 19 ani pentru 2 kilometri. Si oricum nu ne mai putem misca de masini.
8/Politicieni mai putini, cunoscuti in zona lor.
9/Orice forma de incoltire a pietelor (cornering): energetica, financiara - amendata si taxata brutal. Asta se potriveste nu doar marilor concerne ci si taximetristului de la iesire din Gara de Nord care speculeaza noii veniti in oras.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home