Taxe ascunse sau pretul prostiei
zetblog
Azi am cumparat o masina. Eveniment. Sigur la noi in tara se plateste intii masina si o poti ridica dupa citeva zile sau citeva saptamini. Asta e ciudat. Dar asa e la noi, trebuie sa fi rabdator, nu?
Mai e o chestie meschina si iritanta. Pretul e in euro dar nu ai voie sa platesti decit in lei. Deci guvernul meu ma obliga sa pierd aproximativ 1,25% din valoarea masini doar ca sa schimb niste bani.
Daca rata la banca nationala e de 36.000 lei/ euro voi plati unei banci 36.500 lei/euro. Pierd 500 lei pe euro. La 20.000 de euro asta inseamna 10 milioane de lei - suma deloc neglijabila platita unei banci (in cazul meu chiar o banca straina) care nu ofera nici un serviciu. Daca ai economiile in euro sau daca ai adunat banii lucrind in strainatate vei plati aceasta suma de doua ori: o data ca sa schimbi euro in lei si o data inapoi in euro.
Aceasta taxa de 1-3% platita bancilor (mai mare decit vama in unele cazuri) e un abuz.
Poate pare un rasfat. Nu e.
"Coruptia romaneasca" de care tot auzim in presa se refera de multe ori la acei 2 euro pe care ii dai unui functionar ca sa grabeasca lucrurile. O condamnam tare de tot ca si pe vremea lui Ceausescu cu inscriptiile de gen: "nu primim bacsis". De ce nu? Pe de alta parte cand sunt obligat sa dau 150-300 de euro pentru nimic (ca in cazul de mai sus) asta se numeste "comision". Si contra genului astuia de necinste n-o sa-i auzi nici pe francezi, nici pe americani, nici pe austrieci pornindu-se. Coruptia care e in folosul multinationalelor vestice e buna. Are si alt nume: "comision" sau "taxa" sau "spread".
Oare cand o sa priceapa ai nostri ca noua sclavie e de natura financiara? Nu mai ocupi ca pe vremuri, nu mai ceri bir - ceri taxa, comision, dobanda, dividend, spread...Sau tiparesti moneda fara acoperire cum fac americanii cu dolarul.
Iar noi ne vindem inca bancile ca asa zice IMF-ul ca e bine! Bine pentru cine?
De ce o tara cum e Canada are lege ca nici o companie straina nu are voie sa detina mai mlt decit 5% dintr-o banca canadiana? Sunt timpiti canadienii? Eu cred ca dimpotriva.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home