Bucharest Diary

Saturday, April 09, 2005

Americanofilie

Ma intreb cit de profunda sau de superficiala este legatura romanilor cu America. Filmele, muzica, fast-food-ul, tigarile, reclamele americane sint inghitite aici mai avid decit in alte parti. De ce?
Sa fie "visul american"? Ori satisfactia Est-Europeanului ca ne este in sfirsit ingaduit sa mestecam guma si sa fumam tigari marlboro?
Am vazut aceasta dragoste pentru America nu doar la tineret sau in marea masa ci si la mari intelectuali romani. De pilda Plesu era agasat de anti-americanismul celor din vestul europei. El sustine ca asta-i o moda superficiala si prosteasca in tarile din batrina Europa.

Am vazut America dinauntrul ei - timp de 7-8 ani. Am vazut-o si din afara (din Romania, din Franta, din Canada, din nou din Europa si Romania). Cred sincer ca aceasta tara este din ce in ce mai putin o tara a viselor si a drepturilor omului si din ce in ce mai mult o societate in care inmugureste un fascism care nu seamana cu cel al Germaniei lui Hitler, nici cu cel al Italiei lui Mussolini. E un fascism American - mai simpatic, mai religios (ca miscarea legionara de la noi), mai modern (sau post-modern?). Declinul democratiei in America se petrece incet - e greu pentru multi dinauntru sa simta schimbarea. Oamenii se familiarizeaza cu lucrurile pas cu pas cum ne obisnuiam noi cu "binele" lui Ceausescu. Pentru cel care lipseste o vreme (citeva luni e suficient) schimbarea in rau se vede cu ochiul liber. De fiecare data mai rau, mai rau.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home