Bucharest Diary

Friday, July 15, 2005

Casandrele presei romanesti

Nelipsiti pe tub C.T. Popescu si Ion Cristoiu.
Primul are ceva dintr-un Robespierre de buzunar, gata sa ghilotineze pe Basescu sau Tariceanu pentru ca nu fac ce le spune el, Popescu, sa faca. Cel de-al doilea da cu ghiocul de dimineata pana seara pe cite 3-4 canale de tv cu scenarii din cele mai trase de par. Mai tarziu triumfa daca se implineste 1% din ce trancane in direct pe televiziune.

Azi Popescu il critica pe presedinte pentru ca a spus ca oamenii intr-un sat inundat sunt "cocotati" pe case, exprimare care ii parea lipsa de respect si sensibilitate. In contextul asta Popescu adauga cu finetea-i de analist harsit: "L-ati vazut domne' pe Tony Blair dupa bombardamentele de la Londra? Asa trebuie sa se comporte un lider!"
Eu cred ca Basescu e mult mai bun decit Blair. Blair si-a mintit propriul popor ca sa mearga la razboi in Irak. Acum culege roadele acelei aventuri atit in Irak cat si in Marea Britanie. El si prietenul sau Bush au miinile patate de sangele a sute de mii de irakieni. Nu-mi doresc ca Basescu sa-i semene din nici un punct de vedere.
Dincolo de astfel de "detalii" Blair nu mai este deloc popular in Anglia, ci s-ar putea spune ca-i sunt zilele numarate in fotoliul de prim-ministru.

Doua intrebari pe care mi le pun ca unul intors de curand in tara (dupa 14 ani traiti in lumea anglo-saxona):
1) De ce se inversuneaza cu atat de greu disimulata ura Popescu si Cristoiu de 6 luni contra noilor guvernanti?
2) Daca le e atat de draga Marea Britanie de ce nu se straduiesc sa semene putin cu niste jurnalisti de la BBC?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home