Bucharest Diary

Monday, May 07, 2007

Sindromul "Boala pe Basescu" Adrian PATRUSCA

-- Inversunarea, ura impotriva lui Basescu transforma un conflict politic intr-o mineriada. Asa cum a fost nevoie de 17 ani pentru ca statul roman sa poata fi externat si reprimit in lumea civilizata, ma tem ca la fel va fi si acum.
Acum nu ne doare. Suntem incalziti, excitati. Fierbe adrenalina. Plini de vanatai din cap pana-n picioare, nu simtim loviturile grele cum ne macina maruntaiele. Organele vitale. Cum ne zdruncina creierii. Nu simtim hemoragia interna, care va continua mult dupa ce incaierarea se va fi terminat.

Inversunarea, ura impotriva lui Basescu (care, iata, i-au crescut popularitatea) transforma un conflict politic intr-o mineriada. Asa cum a fost nevoie de 17 ani, mult dupa ce minerii se retrasesera din Bucuresti si sangele fusese spalat de pe caldaram, pentru ca statul roman sa poata fi externat si reprimit in lumea civilizata, ma tem ca la fel va fi si acum. Unul dintre combatanti, fie Basescu, fie Coalitia Anti, va fi mort si ingropat (sper ca numai politic) de mult, dar noi vom continua sa ne tinem de sale si sa scuipam sange. Vanataile se duc, oasele se dreg repede. Organele interne, insa, se refac mult mai greu. Daca se refac. Organele interne ale statului sunt institutiile fundamentale si principiile de functionare democratice. Ele sufera acum, in furia incaierarii, lovituri cu efecte incalculabile pe termen lung.

Iata legile, bunaoara! Teoretic, ele trebuie respectate, sub amenintarea pedepselor. Practic, insa ce aflam noi astazi? Ca doar boii trebuie sa le respecte. Jupiter si gasca au voie nu doar sa le ignore, dar chiar sa le schimbe dupa plac si interes. Daca interesul o cere, legea referendumului e proasta. Pentru ca nu permite demiterea lui Basescu. Asta enerveaza. Si nervii au fost atat de mari, incat legea referendumului a fost schimbata de trei ori in trei luni. Un alt proiect de lege urmarea sa-i interzica presedintelui suspendat sa mai candideze. In proiectul de lege a lustratiei s-a introdus un punct special care ii scoate pe fostii comandanti de nave din viata politica. Comisia speciala a Parlamentului ii interzice lui Basescu sa apara la televiziunea si radioul public, in aceasta campanie, in afara cazului ca un partid binevoieste sa-i cedeze timpul de antena. Si asta, in ciuda faptului ca Basescu este chiar subiectul acestui referendum. S-a propus desfiintarea Consiliului Suprem de Aparare al Tarii ca sa i se ia din puteri lui Basescu. Si exemplele pot continua.

S-a ajuns ca singurul principiu de guvernare sa fie "Boala pe Basescu". Iar programul post-aderare al Romaniei se rezuma la un singur obiectiv: "Jos Basescu!" In aceste conditii, respectul fata de lege e compromis pentru o bucata buna de vreme. Cat despre respectul fata de Parlament, el era de mult la pamant. Subordonarea de cateva luni bune a Legislativului exclusiv actiunii de anihilare a lui Basescu nu face decat sa il ingroape.

Am fost un partizan al republicii parlamentare. Ma tem ca si aceasta idee va fi compromisa, indiferent de deznodamantul razboiului. Indiferent daca Basescu se va reintoarce la Cotroceni sau nu. Dupa cum s-a compromis definitiv si actuala Constitutie. Criza politica a demonstrat ceea ce banuia toata lumea, si anume ca este un document atat de imbecil si de imbarligat, incat nimeni, dar absolut nimeni nu se poate descurca singur prin el. E nevoie ca un popor intreg sa se uite in gura stirba a Curtii Constitutionale mai ceva ca la Oracolul din Delfi. Constitutia trebuie schimbata. Insa daca schimbarea Constitutiei se va face tot in functie de Basescu, o compromitem si pe asta.

O reforma institutionala si constitutionala e compromisa pentru mult timp de-acum incolo. Ea nu se va putea face, la modul serios, iar nu de forma, cu ACTUALUL Parlament. Cu ACTUALA clasa politica. E nevoie de o curatenie politica generala. Votul uninominal ar putea fi o sansa. Dar cine il vrea cu adevarat?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home