Bucharest Diary

Sunday, May 06, 2007

Basescu, singur impotriva oligarhilor

Ion MARIN | 27 Aprilie 2007
Moto:
Patria este norodul, iara nu tagma jefuitorilor
Tudor Vladimirescu

Lumea nu prea mai intelege. Cu sufletul, multi sunt de partea presedintelui Basescu, fiindca-l vad prigonit si haituit, pedepsit cu suspendarea din functie si amenintat cu prelungirea ei. Si asta in conditiile in care nu e cu nimic mai rau decât prigonitorii sai, in orice caz decât Patriciu, Vântu sau Tariceanu aflati la comanda campaniei de discreditare si descaunare, in primul rând, prin imperiile de presa si televiziune de care dispun. Si daca stai sa analizezi, aici este o prima cheie a taraseniei. In vreme ce Basescu este hulit si demonizat pe toate posturile si in toate ziarele, gasca asupritorilor, a oligarhilor, cum le zice el, se prezinta ca aparatoare a democratiei, a libertatii si a Constitutiei, pe care, de altfel, o incalca intr-o veselie. In primul rând, prin felul in care l-au suspendat, desi Curtea Constitutionala nu i-a gasit nici o vina, apoi prin toate incercarile de a gasi chichite ca sa nu-l repuna in functie, sa boicoteze referendumul si sa-l puna intr-o zi de sâmbata (19 mai), când lumea mai are si alta treaba.
Nu toti cei din Parlament care-l vor darâmat pe Basescu sunt din tagma jefuitorilor, dar au folosit prilejul spre a se rafui cu presedintele pentru alte motive, unele adevarate, altele inca nelamurite, ca, de pilda, dosarul „Flota”. Acesti adversari ar trebui sa analizeze in ce masura, dându-le apa la moara oligarhilor, nu fac o greseala si mai mare. Punem aceasta intrebare mai ales dupa dezvaluirile si lamuririle pe care le-a facut deputatul Ioan Talpes, fost sef la PSD, consilier al lui Ion Iliescu si director al Serviciului de Informatii Externe, adica un om care se bazeaza pe ce spune.
Si iata ce lucruri extrem de grave da la iveala. Acest Dinu Patriciu, cel care a pornit toata campania impotriva lui Basescu, este extrem de puternic nu doar fiindca este seful acestui Tariceanu zis Razgândeanu, ci pentru ca ar fi omul KGB-ului in România, care l-a ajutat sa puna mâna pe „Rompetrol” si „Petromidia” pe nimic. Mai exact, el a cumparat Petromidia, cu doar 30 de milioane de dolari, apoi a facut datorii la stat de 600 de milioane de euro, pe care Guvernul Nastase i le-a preluat la datoria publica (in schimbul unor obligatiuni), in loc sa-i confiste toata averea si sa-l bage la puscarie. Vazând ca-i merge, el a mai facut si alte escrocherii, intre care una si mai dihai: a bagat in buzunar „creanta Libia”, adica o datorie pe care trebuia sa o ia statul român, fiindca era anterioara vânzarii rafinariei Petromidia catre Patriciu. Toate astea se aflau intr-un dosar la Parchet de care procurorilor le era frica sa se atinga. Pâna a venit Basescu presedinte in 2004 si le-a dat verde. Si de atunci a inceput tot circul. La inceput, mai amortit, dar a reizbucnit când cu biletelul prezentat de Elena Udrea. Ce era in acel biletel? O rugaminte a lui Tariceanu catre Basescu sa vorbeasca la Parchetul General ca sa nu-l bage la zdup pe prietenul lui, Patriciu! Pai, asta nu este trafic de influenta? Ba bine ca nu.
Pâna la urma s-a ajuns unde s-a ajuns. Voiculescu, bagat si el in multe, dar si asociat cu Patriciu la Rompetrol, s-a dat de partea lui. PSD-ul lui Geoana la fel, fiindca pe vremea guvernarii lor l-au facut mare pe Patriciu, lasându-l sa fure Petromidia si tot ce a vrut. In plus, Tariceanu este omul „baietilor destepti”, cum le zice Basescu, care au facut contracte cu Hidrocentrala Portile de Fier ca sa cumpere energie electrica cu 22 de euro megawatul si s-o revânda tot statului sau populatiei cu 88 de euro sau mai mult.
Pai, cum sa nu incerce sa-l termine astia pe Basescu, dupa ce le-a stricat asemenea afaceri de miliarde de euro? Fiindca Patriciu a mai facut o uriasa escrocherie, de data asta pe mâna cu prietenii sai de la KGB. A listat „Rompetrol” pe bursa la Londra, iar actiunile au fost cumparate de cine credeti? De o mare companie ruseasca. Si iata ca rusii ne incaleca iar, fiindca tot ei au cumparat si actiunile de la Petrom vândute prin OMV (alta hotie strigatoare la cer).
Interesele rusilor sunt insa mult mai mari in România. Ei sunt suparati rau ca am intrat in NATO si suntem apropiati americanilor si vor sa ne intoarca impotriva lor. Iar modul cel mai simplu este sa ne retragem trupele din Irak, ceea ce se va face pâna la urma, dar Patriciu si Tariceanu grabesc treaba ca sa se impaneze in fata rusilor care i-au facut boieri. Adica oligarhi. Iar daca au si presa lor (slugile lor platite bine ca sa-i laude pe ei si sa-l infunde pe Base) e cât se poate de bine. Pentru ei. Pentru popor nu s-ar zice. Asta tot incearca Basescu sa explice, dar nici el nu poate s-o spuna franc, deschis, cinstit, lautareste, fiindca altfel s-ar putea sa aiba soarta lui Cuza sau si mai rau, a lui Ceausescu. Nu degeaba il toaca ciocoii, kaghebistii si porta-vocile lor (alde Gusa, de exemplu) ca este dictator si antidemocrat. Iar daca nu stii despre ce-i vorba, poti sa-i crezi.
Totusi, lumea a inteles cum se fac jocurile, chiar daca nu are de unde sa stie toate dedesubturile. Ce se va intâmpla sâmbata, pe 19 mai, la referendum ne va schimba insa soarta. Avem de ales.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home