Bucharest Diary

Monday, June 27, 2005

Religie

Link-ul in limba engleza este despre rolul toxic jucat de religie in Statele Unite si despre o America Crestina Fascista in formare. Oare ne dorim sa fim ca americanii din punctul asta de vedere?
Ciudat ce religioasa a devenit Romania in numai 15 ani! Dupa ani de absenta am fost surprins sa vad zeci de oameni facindu-si cruce cind autobuzul trecea prin dreptul unei biserici, cersetorii cintind cintece religioase, oamenii de afaceri si politicienii intrind in biserica sau ctitorind biserici.
Schimbarea la cei mai multi pare sa tina de un nou conformism. Multi sunt crestini cum erau acum 15 ani marxisti - pentru ca ajuta. Pe urma exista desigur "frica de dumnezeu" care ii face pe multi sa capete aparenta ortodoxa. Taximetristul care m-a purtat prin Bucuresti acum doua zile si-a facut constiincios cruce trecind prin fata bisericii, pe urma a injurat-o pe o batrinica care trecea dinaintea noastra pe trecerea de pietoni. Religia nu-i schimba, nu-i face mai buni.
Oamenii de afaceri lucreaza cu un dumnezeu de cumparat. O bucata de rai se cumpara cu 10-20% din ce cistigi dati la popa sau la secta x ori y (asta e religiozitate stil american).
De ce atita religie in scoala si in mass media?
De ce atita apropiere intre biserica si stat? Am uitat cit de periculos poate fi un astfel de maritis intre biserica si politic?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home